Att avsluta en leasing i förtid – hur fungerar det?

Leasingavtal är vanligtvis bindande och sträcker sig oftast över en period på två till fem år. Men vad händer om du behöver avsluta ett leasingavtal i förtid? Hur redovisar du detta korrekt enligt IFRS 16? För att besvara dessa frågor har vi tagit hjälp av IFRS 16-experten, Richard Nilsson.

När och varför avslutas avtal i förtid? 
Som nämnt tidigare sträcker sig vanligtvis ett leasingavtal över två till fem år, men ibland kan situationer uppstå som kräver att ett avtal avslutas i förtid. Detta kan ske av flera anledningar, såsom förändrade affärsbehov, ekonomiska omständigheter eller andra oförutsedda händelser. Ett exempel kan vara när en anställd med tjänstebil slutar och bilens leasingavtal behöver avslutas. Även om avslut i förtid är vanligare för avtal som rör fordon – gäller samma redovisningsprinciper även för andra typer av leasing- och hyresavtal.

Vad händer vid ett avslut i förtid?
När ett leasingavtal avslutas i förtid är det viktigt att förstå hur skulden och tillgången ska hanteras i redovisningen. I leasingavtal som vanligtvis amorteras enligt annuitetsmetoden minskas skulden på ett annat sätt än tillgången, som istället minskar genom rak avskrivning.

– Vid ett förtida avslut uppstår därför ofta en situation där skulden är något större än tillgången. Detta beror på att amorteringarna initialt är lägre än avskrivningarna, eftersom räntedelen av leasingavgifterna är större initialt på grund av den högre skulden. Denna skillnad minskar successivt och övergår vid halva avtalstiden till högre amorteringar än avskrivningar, förklarar Richard.

Det är skillnaden mellan avskrivning- och amortering som ger det tillfälliga resultatet i en lease. Vid avbrott mitt i ett leasingavtal är skulden oftast högre än tillgången, och mellanskillnaden utgör resultatet. Avbryts avtalet är det skulden som är riktlinjen, vilket innebär att hela resultatskillnaden måste korrigeras. Detta kallas ofta för övrig rörelseintäkt i resultaträkningen och är egentligen en korrigering av tidigare avskrivningar.

Richard förklarar vidare att vid utrangering på tillgångs- och skuldsidan sker följande:

– På tillgångssidan i noten kommer anskaffningsvärdet att utrangeras i sin helhet. Om anskaffningsvärdet exempelvis är 100 000 kr så kommer hela detta belopp att utrangeras. Om avtalet avslutas när vi har gjort exempelvis 80 000 kr i avskrivningar kommer dessa 80 000 kr också att utrangeras. Detta innebär att alla tidigare anskaffningsvärden och avskrivningar raderas. 

– På skuldsidan utrangeras den kvarvarande skulden. Eftersom det finns en skillnad mellan tillgång och skuld, regleras denna skillnad genom resultaträkningen som en övrig rörelseintäkt, vilket samtidigt raderar det tillfälliga resultatet.

Förenkla hanteringen av förtida leasingavslut
Att avsluta en leasing i förtid kan vara utmanande, men med hjälp av Leasify blir processen betydligt enklare. Leasify erbjuder en SaaS-tjänst som stödjer korrekt och effektiv hantering av leasing- och hyresavtal från början till slut. När ett avtal avslutas i förtid hjälper Leasifys tjänst till med nödvändiga beräkningar och hanterar systematiskt utrangeringen av tillgången och skulden – det räcker med att välja månad och klicka på spara. Genom att automatisera dessa steg säkerställer Leasify att redovisningen inte bara är korrekt utan också är i linje med såväl IFRS 16-standarden som revisorns krav. 

Skulle du vilja veta mer om Leasify? 
Låt oss visa hur vår tjänst kan effektivisera och förenkla din redovisning. Boka en kostnadsfri demo idag! 
 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

Leasify

Hur ser en onboardingprocess ut hos Leasify?

Att komma igång med Leasify är enkelt och smidigt. Men hur ser en onboardingprocess egentligen ut hos oss? Theodor Röhr, Onboarding Manager på Leasify, ger en översikt av vad du som ny kund kan förvänta dig – från det första uppstartsmötet till skräddarsydd utbildning och fortsatt support.

LÄS MER
ifrs 16

Att avsluta en leasing i förtid – hur fungerar det?

Leasingavtal är vanligtvis bindande och sträcker sig oftast över en period på två till fem år. Men vad händer om du behöver avsluta ett leasingavtal i förtid? Hur redovisar du detta korrekt enligt IFRS 16? För att besvara dessa frågor har vi tagit hjälp av IFRS 16-experten, Richard Nilsson.

LÄS MER
ifrs 16

Koncernjusteringar och dess påverkan på leasingresultat

Leasingavgifterna påverkar direkt koncernens resultat genom att de är en kostnad som redovisas löpande. På koncernnivå ställs leasingavgifterna (kredit) mot ränta och avskrivning (debet), vilket förenklat innebär att amortering ställs mot avskrivning. Vill du veta mer om hur detta påverkar ditt företag? Läs vidare!

LÄS MER
ifrs 16

Vad är resultatet av en leasing?

Leasing är en viktig finansieringsform för många företag, oavsett om det handlar om att skaffa ny utrustning, fastigheter eller andra tillgångar. Men hur påverkar leasing egentligen företagets balansräkning och resultat? I denna artikel utforskar vi hur leasing påverkar både tillgångar och skulder i balansräkningen samt vilken effekt det har på företagets redovisning.

LÄS MER

Att avsluta en leasing i förtid – hur fungerar det?

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.