Så får du en smidig övergång till IFRS 

Att byta från K3 till den globala redovisningsstandarden IFRS är en omfattande process och risken för misstag är stor. Här tipsar redovisningsspecialisten Marie Lind om hur du undviker de vanligaste fallgroparna.  

Att byta från K3 till den globala redovisningsstandarden IFRS är en omfattande process och risken för misstag är stor. Här tipsar redovisningsspecialisten Marie Lind om hur du undviker de vanligaste fallgroparna.  

1. Avsätt gott om tid  

Ett av de vanligaste misstagen företag gör vid en IFRS-konvertering är att underskatta den tid det tar att genomföra processen. Därför är det viktigt att lägga upp en generös tidsplan.  

– IFRS-regelverket är mycket mer omfattande än K3, och även om de har samma grundprinciper skiljer de sig åt på många sätt. Till exempel har IFRS mer omfattande krav på upplysningar, och det kan ofta ta tid att samla in den efterfrågade informationen, förklarar Marie Lind, delägare och redovisningsspecialist på Fenix Advisory. Avsätt också tid för dokumentation av IFRS-konverteringen. Den är ett viktigt underlag för företagets revisorer när konverteringen ska revideras och är dessutom viktig för intern förståelse av genomförandet om personal som varit involverad i konverteringen skulle sluta. 

2. Ta hjälp av experter 

För att inte missa några viktiga steg under den inledande analysen vid övergången till IFRS rekommenderar Marie Lind att man involverar experter redan i ett tidigt skede. 

– Framförallt om du har en tajt deadline bör du överväga att anlita ytterligare resurser. Det kan vara allt från IFRS-specialister, för att undvika att fastna vid vissa frågeställningar och säkerställa att alla frågor fångas upp initialt, till interimskonsulter som kan frigöra tid från den ordinarie personalen. Du kan välja att involvera dem i konverteringsprojektet eller låta dem ta över den vanliga verksamheten. Fördelen med det senare är att de anställda kan lära sig mer om IFRS under konverteringen. 

– Kom också ihåg att ha en kontinuerlig dialog med företagets revisorer så att de är medvetna om vad som händer och att allt inte hamnar på deras bord i sista sekunden. Om de har synpunkter på redovisningen kan det ta mycket tid att göra ändringar, tillägger hon. 

3. Automatisera mera   

Kan företagets befintliga konsolideringssystem hantera IFRS? Eller är det dags att byta? Vid övergången till IFRS bör du alltid överväga hur du kan underlätta den manuella processen. 

– Hanteringen av leasingavtal är ett bra exempel på processer man bör se över eftersom den genast blir mer komplex när man redovisar enligt IFRS. Från att endast ha redovisat finansiella leasingavtal i balansräkningen ska nu även operationella leasingavtal redovisas som skuld- och tillgång. Misstaget många gör är att försöka hantera alla avtalen i ett kalkylark, vilket ofta blir väldigt tidskrävande och krångligt. Därför är det bättre att använda sig av ett automatiserat system för att hantera avtalen, förklarar Marie Lind.   

Kontakta Fenix för mer information:  

Marie Lind, Fenix Advisory AB 
Co-Owner, Financial Reporting Specialist 
076-855 31 79 
[email protected] 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Hur bör rabatter i leasingavtal hanteras? 

Utforska de komplexa aspekterna av leasingavtal och deras rabattstrukturer. Denna genomgång erbjuder värdefulla insikter och praktiska råd, anpassade för alla, från erfarna redovisningsexperter till nybörjare i ämnet.

LÄS MER
ifrs 16

Upptäck fallgroparna i tid!

Är årsbokslutet en källa till osäkerhet och stress? Är det oro för revisorns eventuella påpekanden om fel och brister som håller dig vaken om nätterna? Det är faktiskt inte ovanligt att känna så, men det finns strategier som kan hjälpa till att göra processen smidigare. I den här artikel delar Richard Nilsson, grundare av Leasify och expert inom IFRS 16-redovisningen, med sig av sin kunskap genom att identifiera två vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem.

LÄS MER
Så får du en smidig övergång till IFRS
Så får du en smidig övergång till IFRS

Så får du en smidig övergång till IFRS 

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.