Så mycket kostar det att inte ha koll på leasingavtalen 

Dyra avtal som inte nyttjas och fel i IFRS 16-rapporteringen. Att inte ha koll på sina leasingavtal kostar både tid och pengar. – Manuell hantering av avtalen driver ofta upp kostnaderna, säger Richard Nilsson, grundare av Leasify.

Ett företag som hanterar tiotals, hundratals eller kanske tusentals leasingavtal i ett kalkylark har ofta svårt att hålla sig uppdaterade om hur avtalen ser ut. Men för att kunna redovisa enligt IFRS 16 krävs det att man har koll på alla sina avtal.  

– Företag som inte har koll på sina leasingavtal och siffror ner på detaljnivå har många gånger svårt att besvara revisorernas frågor, vilket betyder att de behöver ägna mycket mer tid till IFRS 16-redovisningen än de skulle vilja, säger Richard Nilsson, som är grundare av techbolaget Leasify.   

Stora konsekvenser 

Enligt Daniel Wihlborg, säljchef på Leasify, är det möjligt att bygga ett kalkylark för sina leasingavtal som är korrekt. Men på grund av den mänskliga faktorn brukar det ändå uppstå mindre fel – som kan få stora konsekvenser.  

– Om det blir ett manuellt fel i beräkningarna i det kalkylark ni använder kan det resultera i att ni redovisar mycket större summor än vad ni borde. Tänk er till exempel att ni har en bilflotta med cirka 50 bilar som i snitt kostar 200 000 kronor styck. Eftersom leasingskulden landar på ungefär 10 miljoner kronor kan det uppstå riktigt stora fel om den inte är rätt beräknad, förklarar han.  

Dyrt att missa deadline 

Det är inte bara felaktiga siffror som kan driva stora kostnader för företag. Att inte ha koll på deadline för uppsägning av avtalen kan också bli dyrt.  

– Trots att det vanligaste är att företag missar deadline för mindre leasingavtal, exempelvis för kaffemaskiner, händer det även att man glömmer bort större avtal, säger Richard Nilsson. 

Om ni till exempel leasar utrustning till bolaget under 48 månader och initialt betalar en uppstartshyra mellan leveransdatum och startdatum i två månader ökar det räntekostnaden med 2 procent. Missar ni att säga upp avtalet i tid och åker på förlängning i 12 månader ökar räntekostnaden med hela 10 procent. Ett objekt på en halv miljon kronor blir då cirka 160 000 kronor dyrare.  

– Det kan alltså handla om väldigt mycket pengar, vilket kanske är ännu viktigare att tänka på i dessa tider då det gäller att hålla nere kostnaderna, avslutar Richard Nilsson. 

Vill du veta om hur du kan få koll på dina leasingavtal och IFRS 16-redovisning? Ladda ner Leasifys guide eller kontakta oss för mer information. 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Din partner för att hantera IFRS 16

IFRS 16 är en internationell redovisningsstandard som förbättrar transparens och jämförbarhet kring leasingavtal i företags finansiella rapporter. Leasify hjälper koncernbolag att implementera IFRS 16 effektivt genom att erbjuda expertis, anpassade system och verktyg, samt kontinuerlig support och utbildning. Med Leasify kan koncernbolag säkerställa att de uppfyller standardens krav och stärker förtroendet hos investerare och intressenter.

LÄS MER
Så maximerar du användningen av Leasify – modulerna som gör ditt arbete enklare
ifrs 16

Så maximerar du användningen av Leasify – modulerna som gör ditt arbete enklare

Leasify hjälper er att få ordning på IFRS 16- och K3-rapporterna – och
förbättrar era leasingavtal. För att tjänsten ska vara enkel och lätthanterlig
uppgraderar vi den löpande med stora som små förbättringar som alla
användare får ta del av kostnadsfritt. Men för de som vill går det även att
utöka funktionaliteten i applikationen ytterligare. Här listar vi tre
tilläggsmoduler som kan adderas vid behov.

LÄS MER
Vad det kostar att inte ha koll på sina leasingavtal - Leasify
Vad det kostar att inte ha koll på sina leasingavtal – Leasify

Så mycket kostar det att inte ha koll på leasingavtalen 

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

Guide IFRS 16

Ladda ner vår guide till korrekt IFRS 16-redovisning

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.