5 vanliga utmaningar med manuell hantering av IFRS 16-redovisning – och hur ni löser dem
Att hantera IFRS 16-redovisning med en egenbyggd Excel-snurra kan vara utmanande. I den här artikeln utforskar vi fem vanliga problem som kan...
Implementering av IFRS 16 kan vara en tidskrävande process som kräver noggrann planering och resurser. Anna Lööw och Therese Sahlin, redovisningsspecialister på PwC Sverige, berättar om de vanligaste utmaningarna företag står inför gällande IFRS 16 och tipsar om hur man gör rapporteringen så smidig som möjligt.
Therese: Att implementera IFRS 16 är mer tidskrävande än vad man tror och därför är det viktigt att man avsätter ordentligt med tid. Beroende på hur många avtal som finns tar det olika lång tid, men många bolag kan behöva ett halvår eller mer.
Anna: Man bör också se till att man har resurser som kan fokusera på implementeringen. Antingen om det redan finns resurser inom bolaget eller om man behöver hyra in personal. Om det krävs ett IT-system behövs det även tid och resurser för detta, allt från upphandling till implementering.
Therese: Det är vanligt att ha problem med att säkerställa helheten och att man får med alla leasingavtal. Speciellt om man har olika dotterbolag runt om i världen som alla har sina egna avtal. Det kan också vara svårt att få till rätt beräkningar av avtalen och att diskonteringsräntan blir korrekt. En stor utmaning är att hålla koll på om avtalen ändras eller förlängs, och att redovisa det på rätt sätt.
Anna: Att hitta alla leasingavtal är ofta en större utmaning än många tror. Ofta dyker det upp avtal som företagen har glömt bort – och då handlar det inte om nya avtal. Det är också viktigt att bestämma sig för om dotterbolagen ska göra sina egna analyser och bedömningar av leasingavtalen, eller om de ska göras av moderbolaget.
Anna: Man måste skilja på om man har ändrat en bedömning gällande ett befintligt villkor i ett avtal eller om man har omförhandlat avtalet. Detta påverkar hur det ska hanteras och kan inverka på diskonteringsräntan samt resultatet.
Therese: Om man bara har ett fåtal avtal kanske det inte är värt att investera i en SaaS-lösning, utan då kan det räcka med en Excelmodell. En nackdel med en för enkel modell i Excel är att den kanske inte hanterar alla aspekter av IFRS 16 som exempelvis modifieringar av leasingavtal.
Anna: SaaS-lösningar är mer pålitliga och kan hantera större volymer av avtal. Det största motståndet mot systemlösningar som vi stöter på är att företagen tycker att det är för dyrt, men min upplevelse är att man alltid tjänar in de pengarna på den tiden man sparar in på att automatisera sin redovisning.
Vill du lära dig mer? I samarbete med PwC Sverige har Leasify tagit fram en artikel som ger dig en överblick av utmaningarna och möjligheterna med leasingredovisning enligt IFRS 16 och K3. Den innehåller även insikter om hur du kan förenkla din övergång och förbättra hanteringen av leasingavtal. Läs artikeln här.
Besök PwC Sveriges hemsida för att läsa mer om hur de kan hjälpa dig gällande din leasingredovisning eller kontakta Therese eller Anna:
Anna Lööw
Financial Reporting
anna.loow@pwc.com
Att hantera IFRS 16-redovisning med en egenbyggd Excel-snurra kan vara utmanande. I den här artikeln utforskar vi fem vanliga problem som kan...
Ett företag som hanterar tiotals, hundratals eller kanske tusentals leasingavtal i ett kalkylark har ofta svårt att hålla sig uppdaterade om hur...
När Avoki, en etablerad IT-leverantör i Norden, insåg att deras manuella hantering av leasing- och hyresavtal i Excel blev alltmer tidskrävande och...