Slipp stressen: Förbered IFRS 16-redovisningen inför årsbokslutet
Sitter du redan med IFRS 16-redovisningen inför årsskiftet? Eller vet du att det snart är dags? Det är ett område som ofta kan...
Köpoptionen har en central roll i många leasingavtal och påverkar både månadskostnader och redovisning. Men hur fungerar köpoptionen i praktiken, och vad innebär det för olika typer av leasingavtal? I den här artikeln reder vi ut vad en köpoption är och hur den ska hanteras enligt K3 och IFRS 16.
Köpoption i leasingavtal – hur fungerar det?
Innan vi går vidare vill vi förtydliga att vi i den här artikeln använder termen "köpoption" istället för "restvärde".
– Köpoption är en del av ett leasingavtal och storleken på köpoptionen beräknas ofta på vad tillgången beräknas vara värd vid leasingavtalets slut. Till exempel kan en bil som leasas i 36 månader vara värd 50% av sin initiala kostnad, och därmed sätts köpoptionen till 50%. Leasetagaren betalar sedan en leasingavgift som består av en del ränta och en del amortering, där amorteringens storlek avgörs av hur mycket av tillgångens värde som ska amorteras ner – något som bestäms av köpoptionens nivå. Det innebär att en bil med en köpoption på 50% kommer att amorteras ner till just 50% av sitt ursprungliga värde under leasingperioden, förklarar IFRS 16-experten Richard Nilsson och fortsätter:
– Om hela objektets värde skulle amorteras under leasingtiden skulle månadskostnaderna bli alltför höga. Genom att inkludera köpoptionen kan leasingkostnaderna hållas på en mer hanterbar nivå. Vilket gör det möjligt för företag att utnyttja tillgången utan att betala för hela dess värde under leasingperioden.
Köpoptionen sätts ofta högt för bilar, eftersom även leasingbolag har en relativt god uppfattning om bilens framtida värde. För annan utrustning, där värdet generellt sett är svårare att förutse eller där det finns färre potentiella köpare, tenderar leasingbolag att minska sin risk snabbare. Detta resulterar i att köpoptioner generellt sätts lägre, vilket i sin tur medför högre månadskostnader för leasetagaren.
Köpoption i operationella och finansiella leasingavtal
Köpoption förekommer både i operationella och finansiella leasingavtal, men hanteras olika beroende på avtalsformen. I operationella leasingavtal är det leasinggivaren som tar tillbaka utrustningen efter leasingperiodens slut och ansvarar för att hantera köpoptionen. Leasetagaren kan därefter få en köpoption baserat på marknadsvärdet alternativt säljer leasingbolaget objektet på marknaden.
I finansiella leasingavtal ligger ansvaret hos företaget som leasar tillgången – de måste anvisa en köpare. Vid avtalets slut kan företaget då välja att hitta en köpare, förvärva objektet själv eller fortsätta leasa det. I finansiella leasingavtal är köpoption förbestämt och därmed finns det även en redovisningsmässig köpoption att beakta.
Hur köpoptionen skiljer sig i K3 jämfört med IFRS 16
När det gäller redovisning av köpoption enligt IFRS 16 fokuserar reglerna främst på framtida kassaflöden från leasingavtalet, snarare än på objektets faktiska pris. Detta skiljer sig från K3-standarden, där hela tillgången, inklusive köpoption, tas upp som en del av balansräkningen i det fall det avser finansiell leasing.
– Enligt IFRS 16 redovisas endast de leasingbetalningar som förväntas betalas under leasingtiden.
Köpoption vid finansiell leasing enligt IFRS 16
Vid finansiell leasing av exempelvis verkstadsmaskiner, som ofta har en lång förväntad användningstid – kan det vara relevant att inkludera köpoptionen i redovisningen.
– Om en maskin har en lång förväntad användningstid, kanske upp till 15 år, och leasingavtalet löper endast på fem år; är det lämpligt att inkludera köpoptionen i redovisningen.
– Huruvida köpoptionen ska inkluderas vid finansiell leasing beror på företagets förväntningar kring objektets framtida användning. För tjänstebilar är det dock vanligt att köpoptionen inte inkluderas i redovisningen. Eftersom företaget oftast bara betalar för leasingkostnaderna under avtalstiden, och därefter byter ut bilen vid leasingperiodens slut. Därmed redovisar man både finansiell- och operationell leasing av bilar som operationell leasing.
En fråga om vinst på köpoption vid försäljning
– En fråga vi ofta får om IFRS 16-redovisningen kopplat till köpoptionen är: vad händer när ett leasingobjekt säljs och företaget gör en vinst på köpoption? Svaret är, om objektet har en köpoption efter leasingperioden och företaget gör en vinst vid försäljningen, redovisas vinsten som en övrig rörelseintäkt i bokföringen. Det är viktigt att notera att denna intäkt inte är en del av leasingavtalet – utan härrör från försäljningen av tillgången, avslutar Richard.
Sitter du redan med IFRS 16-redovisningen inför årsskiftet? Eller vet du att det snart är dags? Det är ett område som ofta kan...
Utforska de komplexa aspekterna av leasingavtal och deras rabattstrukturer. Denna genomgång erbjuder värdefulla insikter och praktiska råd, anpassade...
Den positiva utvecklingen för Leasify fortsätter och bolaget har nu signerat sin tvåhundrade kund för sin redovisningstjänst inom IFRS 16 och K3,...