1 min read

Så får du en smidig övergång till IFRS 16

Så får du en smidig övergång till IFRS 16

Att byta från K3 till den globala redovisningsstandarden IFRS 16 är en omfattande process och risken för misstag är stor. Här tipsar redovisningsspecialisten Marie Lind om hur du undviker de vanligaste fallgroparna.

1. Avsätt gott om tid

Ett av de vanligaste misstagen företag gör vid en IFRS-konvertering är att underskatta den tid det tar att genomföra processen. Därför är det viktigt att lägga upp en generös tidsplan.

– IFRS-regelverket är mycket mer omfattande än K3, och även om de har samma grundprinciper skiljer de sig åt på många sätt. Till exempel har IFRS mer omfattande krav på upplysningar, och det kan ofta ta tid att samla in den efterfrågade informationen, förklarar Marie Lind, delägare och redovisningsspecialist på Fenix Advisory. Avsätt också tid för dokumentation av IFRS-konverteringen. Den är ett viktigt underlag för företagets revisorer när konverteringen ska revideras och är dessutom viktig för intern förståelse av genomförandet om personal som varit involverad i konverteringen skulle sluta.

2. Ta hjälp av experter

För att inte missa några viktiga steg under den inledande analysen vid övergången till IFRS rekommenderar Marie Lind att man involverar experter redan i ett tidigt skede.

– Framförallt om du har en tajt deadline bör du överväga att anlita ytterligare resurser. Det kan vara allt från IFRS-specialister, för att undvika att fastna vid vissa frågeställningar och säkerställa att alla frågor fångas upp initialt, till interimskonsulter som kan frigöra tid från den ordinarie personalen. Du kan välja att involvera dem i konverteringsprojektet eller låta dem ta över den vanliga verksamheten. Fördelen med det senare är att de anställda kan lära sig mer om IFRS under konverteringen.

– Kom också ihåg att ha en kontinuerlig dialog med företagets revisorer så att de är medvetna om vad som händer och att allt inte hamnar på deras bord i sista sekunden. Om de har synpunkter på redovisningen kan det ta mycket tid att göra ändringar, tillägger hon.

3. Automatisera mera 

Kan företagets befintliga konsolideringssystem hantera IFRS? Eller är det dags att byta? Vid övergången till IFRS bör du alltid överväga hur du kan underlätta den manuella processen.

– Hanteringen av leasingavtal är ett bra exempel på processer man bör se över eftersom den genast blir mer komplex när man redovisar enligt IFRS. Från att endast ha redovisat finansiella leasingavtal i balansräkningen ska nu även operationella leasingavtal redovisas som skuld- och tillgång. Misstaget många gör är att försöka hantera alla avtalen i ett kalkylark, vilket ofta blir väldigt tidskrävande och krångligt. Därför är det bättre att använda sig av ett automatiserat system för att hantera avtalen, förklarar Marie Lind.

Kontakta Fenix för mer information:

Marie Lind, Fenix Advisory AB
Co-Owner, Financial Reporting Specialist
076-855 31 79
marie.lind@fenixadvisory.se

Ta del av flera artiklar här

Experten: Det här behöver du tänka på inför en börsnotering

Experten: Det här behöver du tänka på inför en börsnotering 

Syftet med en börsnotering, som innebär att ett företag introduceras på börsen, kan variera mellan olika bolag. En vanlig anledning är att man vill...

Läs mer
Addera tilläggsmodulerna för att maximerar användningen av Leasify!

Addera tilläggsmodulerna för att maximerar användningen av Leasify!

Anpassade rapporter För många av de kunder som rapporterar enligt K3 eller IFRS 16 fungerar det bra att använda tjänstens standardrapport, men...

Läs mer
Så kan du effektivisera och förenkla arbetet med IFRS 16 och K3

Så kan du effektivisera och förenkla arbetet med IFRS 16 och K3

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot svenska företag och många letar efter nya sätt att kostnadsbespara. Genom att se över leasingavtalen och...

Läs mer