Share on facebook
Share on linkedin

Vad många inte vet är att hyra är en form av leasing. Att hyra ett leasingobjekt innebär en fast månadskostnad under en avtalstid. Om en produkt säljs som en tjänst på hyresavtal, kan uppgifter om inköpspris, restvärde och ränta undvikas och själva månadskostnaden hamnar istället i fokus. I många fall bidrar detta till alldeles för höga kostnader.    

Det finns olika varianter av leasing och den enda skillnaden är egentligen vad som händer vid avtalstidens slut och hur stort restvärdet är. Ju högre restvärde, desto lägre månadskostnad, eftersom avskrivningstakten då blir mindre. Månadskostnaden är en faktor av avtalslängd, avskrivning och ränta där ränte-delen är den som påverkar minst. 

Tre bra hållpunkter att ha i åtanke innan ni ingår i ett avtal: 

  1. Kontrollera alltid objektpriset! 

Erbjuds företaget en hyra av leverantören bör alltid priset på objektet kontrolleras! 

  1. Restvärdespositionen ska alltid beaktas! 

Vid operationell leasing/hyra ger högre restvärdesposition en lägre månadskostnad. Läs mer nedan om var operationell leasing är. 

  1. Ta reda på vad som gäller vid avtalets slut! 

Det bör göras oavsett om ni vill lämna tillbaka objektet eller behålla det. Stora kostnader kan tillkomma vid hyra och operationell leasing. 

Vad är skillnaden mellan finansiell och operationell leasing? 

Finansiell leasing är den form man vanligen tänker på när man säger leasing och den kan liknas vid ett avbetalningsköp med ett bestämt restvärde vid avtalstidens slut. 

Här är det företaget som är ansvarig för att anvisa en köpare av objektet för avtalat restvärde. Detta är vanligen företaget själv, finansiell leasing passar därför bäst för objekt som antingen kommer ha ett fortsatt värde för företaget efter avtalstiden, eller för objekt där företaget anser sig kunna sälja utrustningen för ett högre pris än restvärdespositionen.  

Vid operationell leasing ”garanteras” restvärdet av finansbolaget, leverantören eller tredje part, och upplägget handlar om att hyra en funktion under en begränsad tid. Månadskostnaden är generellt sett lägre än i andra finansieringsformer. Operationell leasing är en väldigt bra form av finansiering om man vill ha ett smidigt användande med låg administration under en begränsad tid. 

Denna form av leasing blir mer och mer vanlig när det gäller exempelvis bilar. 

Vad är då ”HYRA”? 

Det är en form av leasing där leverantören sålt utrustningen till ett finansbolag och sedan kan köpa tillbaka den för en symbolisk summa vid avtalstidens slut.  

Produkterna säljs in som tjänster där månadskostnaden och avtalslängden redovisas men inte något annat. Detta har skapat en marknad där kunder ofta betalar betydligt mer än de borde eftersom månadskostnaden kan låta rimlig. Men vad många skulle hålla med om är att exempelvis betala 4.995 kr per månad i 36 månader för något som borde kosta hälften är slöseri av resurser. 

Utöver, den ofta bristfälliga, redovisningen av objektens pris, är lösen av avtal innan avtalstidens slut den enskilt största anledningen till att de flesta företag betalar för mycket. Genom att baka in skulden företaget har i det gamla avtalet och lägga upp ett nytt avtal kommer man per automatik betala för mycket under flera år framöver. Detta gäller oavsett om månadskostnaden i det nya avtalet är lägre än i det gamla. Men visst låter argumenten bra: 

  • ”Ni kan sänka er månadskostnad och ändå få nya objekt som är bättre anpassade för er verksamhet” 
  • ”Vi löser ert befintliga avtal” 
  • ”Skriv på nu – erbjudandet gäller bara till och med…” 

Vill du veta mer om just era avtal? Kontakta Leasify för kostnadsfri analys! 

Bör någon annan läsa detta? Tveka inte att dela.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Senaste inläggen från Leasify

Systems Developer

Leasify fortsätter att växa och tar nu in en Systems Developer I rollen som Systems Developer hos Leasify är du en aktiv del i utvecklingsteamet

Läs Mer »
Logotyp Leasify
Testa kostnadsfritt i 30 dagar

Leasify hjälper dig och ditt företag att ingå i sunda leasingavtal som gynnar er. Med Leasify får du även hjälp med IFRS16 och K3. Du kan även samla alla avtal på ett och samma ställe. 

Logotyp Leasify
Testa fritt eller boka demo

Leasify hjälper dig och ditt företag att ingå i sunda leasingavtal som gynnar er. Med Leasify får du även hjälp med IFRS16 och K3. Du kan även samla alla avtal på ett och samma ställe. 

Genom att fortsätta använda Leasify.se eller klicka på "Godkänn" så accepterar du att Leasify samlar cookie-data från din enhet för att förbättra upplevelsen för dig som användare och ur ett analysperspektiv. Vill du veta mer, läs Leasifys integritetspolicy.