Tips! Omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Share on facebook
Share on linkedin

Tänk på det här om du behöver omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

  • Kontakta Leasify så hjälper vi dig hela vägen!

Efter kontroll av lönekostnader, hyreskostnader och de eventuella stödåtgärder man kan ta del av kan det vara sunt att se över sina leasing och hyresavtal.

Ofta finns avtal på kopiatorer, bilar, IT och diverse utrustning och tjänster där en tillfällig sänkning eller anstånd med betalningar vore en välkommen lättnad för likviditeten.

Tyvärr är omläggning av avtal något av en specialitet i många branscher som oftast finansierar sina avtal via leasing eller ”hyra” som det oftast benämns för diverse maskiner och utrustning. Detta är ofta ett sätt att addera mer försäljning/marginal och därefter fördela ut skulden över en längre tid. Det är därför viktigt att det avtal som eventuellt skall läggas om först analyseras så ni inte ökar skulden, oavsett om det innebär en lägre månadskostnad.

Att tänka på nedan.

  1. Har ni leasingavtal bör ni kontrollera möjligheten till förlängning där den nya perioden utgår från befintlig skuld och samma ränta.
  1. Har ni operationell leasing på exempelvis bilar bör ni kontrollera att restvärdet som finansbolaget garanterar är satt till en rimlig nivå – är det för lågt innebär det att ni amorterar ner skulden orimligt mycket vilket endast gagnar finansbolaget när bilen skall säljas.
  1. Hyr ni utrustning såsom kopiatorer, kaffemaskiner eller annan utrustning bör ni känna till att hyran till största del avser amortering på den skuld ni har till finansbolaget. Hyran är endast är en faktor av det belopp leverantören säljer utrustningen till finansbolaget för och den avtalslängd ni tecknat.

Här blir det extra viktigt att veta vad skulden är i dagsläget så ni kan göra en rimlighetsbedömning om den nya hyran och avtalslängden är relevant.

OBS – var observant, här kommer många opportunister passa på att tjäna pengar på din bekostnad

Känns ovan stökigt att få grepp på ?

Kontakta oss på Leasify så kan vi hjälpa er igenom hela processen.

Bör någon annan läsa detta? Tveka inte att dela.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Senaste inläggen från Leasify

Systems Developer

Leasify fortsätter att växa och tar nu in en Systems Developer I rollen som Systems Developer hos Leasify är du en aktiv del i utvecklingsteamet

Läs Mer »
Logotyp Leasify
Testa kostnadsfritt i 30 dagar

Leasify hjälper dig och ditt företag att ingå i sunda leasingavtal som gynnar er. Med Leasify får du även hjälp med IFRS16 och K3. Du kan även samla alla avtal på ett och samma ställe. 

Logotyp Leasify
Testa fritt eller boka demo

Leasify hjälper dig och ditt företag att ingå i sunda leasingavtal som gynnar er. Med Leasify får du även hjälp med IFRS16 och K3. Du kan även samla alla avtal på ett och samma ställe. 

Genom att fortsätta använda Leasify.se eller klicka på "Godkänn" så accepterar du att Leasify samlar cookie-data från din enhet för att förbättra upplevelsen för dig som användare och ur ett analysperspektiv. Vill du veta mer, läs Leasifys integritetspolicy.