Bristande kontroll över leasingavtal kan resultera i allvarliga ekonomiska konsekvenser

Att inte ha fullständig kontroll över dina företags leasingavtal kan leda till allvarliga ekonomiska följder. Oönskade överraskningar som höga räntor, onödiga tilläggskostnader och förlängda avtalsperioder kan alla påverka din företagsbudget negativt och minska dess lönsamhet.

För ekonomichefer är det viktigt att ha en heltäckande översikt över alla leasingavtal som påverkar företagets ekonomi, och att se till att avtalen följer de överenskomna villkoren. Att inte ha koll på dessa avtal kan resultera i onödiga kostnader och försämrad lönsamhet, vilket kan påverka företagets ekonomiska ställning negativt på lång sikt.

Således är det viktigt att ha en noggrann och kontinuerlig övervakning av företagets leasingavtal för att undvika oönskade överraskningar och säkerställa en stabil och lönsam ekonomisk situation.

Avgörande kontroll

Som ekonomichef är det avgörande att ha kontroll över ditt företags leasingavtal, särskilt med tanke på de krav som ställs enligt IFRS 16-standarderna. För företag med stora mängder leasingavtal är det vanligt att använda kalkylblad för att hålla ordning på informationen. Men även om du har ett korrekt kalkylblad kan det uppstå fel på grund av den mänskliga faktorn, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser.

Felaktiga siffror i kalkylbladet kan leda till stora ekonomiska förluster för företaget. Till exempel, om du har en bilflotta med 50 bilar som i genomsnitt kostar 200 000 kronor var kan en felaktig kalkylblad beräkning resultera i att du redovisar en mycket högre leasingkostnad än vad du egentligen har. Det är också viktigt att ha koll på deadline för uppsägning av avtalen, annars kan det leda till förlängda avtalsperioder och högre räntekostnader.

Besvara revisorernas frågor

Företag som inte har koll på sina leasingavtal och siffror på detaljnivå kan ha svårt att besvara revisorernas frågor och det kan kräva mycket mer tid för att uppfylla IFRS 16-standarderna än vad som är nödvändigt. Det är därför viktigt för ekonomichefer att se till att de har en komplett överblick över alla leasingavtal som påverkar företagets ekonomi och att följa överenskomna villkor. På så sätt kan man undvika oönskade ekonomiska överraskningar och säkerställa en stabil och lönsam ekonomisk situation.

Vill du veta om hur du kan få koll på dina leasingavtal och IFRS 16-redovisning? Ladda ner Leasifys guide eller kontakta oss för mer information. 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

Leasify sätter säkerheten i fokus
Säkerhet

Leasify sätter säkerheten i fokus

Säkerhet är en avgörande faktor för Leasify. Eftersom Leasify hanterar kunddata som kan innehålla både personuppgifter och känslig företagsinformation är säkerheten av stor betydelse. Leasifys CTO, Andreas Ek, ger en djupare inblick i säkerhetsavdelningens arbete och om framtida planer.

LÄS MER
Så får du en smidig övergång till IFRS
ifrs 16

Så får du en smidig övergång till IFRS 

Att byta från K3 till den globala redovisningsstandarden IFRS är en omfattande process och risken för misstag är stor. Här tipsar redovisningsspecialisten Marie Lind om hur du undviker de vanligaste fallgroparna.  

LÄS MER

Fem frågor och svar om Leasifys SaaS-tjänst

Vilken typ av avtal kan man lägga in i Leasifys system? Och hanterar systemet indexeringar i avtalen? Här svarar Anton Leinonen, som har mångårig erfarenhet av att jobba med Leasifys kunder, på de fem vanligaste frågorna han brukar få som Key Account Manager.

LÄS MER
Vad det kostar att inte ha koll på sina leasingavtal - Leasify
Vad det kostar att inte ha koll på sina leasingavtal – Leasify

Bristande kontroll över leasingavtal kan resultera i allvarliga ekonomiska konsekvenser

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.