Bristande kontroll över leasingavtal kan resultera i allvarliga ekonomiska konsekvenser

Att inte ha fullständig kontroll över dina företags leasingavtal kan leda till allvarliga ekonomiska följder. Oönskade överraskningar som höga räntor, onödiga tilläggskostnader och förlängda avtalsperioder kan alla påverka din företagsbudget negativt och minska dess lönsamhet.

För ekonomichefer är det viktigt att ha en heltäckande översikt över alla leasingavtal som påverkar företagets ekonomi, och att se till att avtalen följer de överenskomna villkoren. Att inte ha koll på dessa avtal kan resultera i onödiga kostnader och försämrad lönsamhet, vilket kan påverka företagets ekonomiska ställning negativt på lång sikt.

Således är det viktigt att ha en noggrann och kontinuerlig övervakning av företagets leasingavtal för att undvika oönskade överraskningar och säkerställa en stabil och lönsam ekonomisk situation.

Avgörande kontroll

Som ekonomichef är det avgörande att ha kontroll över ditt företags leasingavtal, särskilt med tanke på de krav som ställs enligt IFRS 16-standarderna. För företag med stora mängder leasingavtal är det vanligt att använda kalkylblad för att hålla ordning på informationen. Men även om du har ett korrekt kalkylblad kan det uppstå fel på grund av den mänskliga faktorn, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser.

Felaktiga siffror i kalkylbladet kan leda till stora ekonomiska förluster för företaget. Till exempel, om du har en bilflotta med 50 bilar som i genomsnitt kostar 200 000 kronor var kan en felaktig kalkylblad beräkning resultera i att du redovisar en mycket högre leasingkostnad än vad du egentligen har. Det är också viktigt att ha koll på deadline för uppsägning av avtalen, annars kan det leda till förlängda avtalsperioder och högre räntekostnader.

Besvara revisorernas frågor

Företag som inte har koll på sina leasingavtal och siffror på detaljnivå kan ha svårt att besvara revisorernas frågor och det kan kräva mycket mer tid för att uppfylla IFRS 16-standarderna än vad som är nödvändigt. Det är därför viktigt för ekonomichefer att se till att de har en komplett överblick över alla leasingavtal som påverkar företagets ekonomi och att följa överenskomna villkor. På så sätt kan man undvika oönskade ekonomiska överraskningar och säkerställa en stabil och lönsam ekonomisk situation.

Vill du veta om hur du kan få koll på dina leasingavtal och IFRS 16-redovisning? Ladda ner Leasifys guide eller kontakta oss för mer information. 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Hur bör rabatter i leasingavtal hanteras? 

Utforska de komplexa aspekterna av leasingavtal och deras rabattstrukturer. Denna genomgång erbjuder värdefulla insikter och praktiska råd, anpassade för alla, från erfarna redovisningsexperter till nybörjare i ämnet.

LÄS MER
ifrs 16

Upptäck fallgroparna i tid!

Är årsbokslutet en källa till osäkerhet och stress? Är det oro för revisorns eventuella påpekanden om fel och brister som håller dig vaken om nätterna? Det är faktiskt inte ovanligt att känna så, men det finns strategier som kan hjälpa till att göra processen smidigare. I den här artikel delar Richard Nilsson, grundare av Leasify och expert inom IFRS 16-redovisningen, med sig av sin kunskap genom att identifiera två vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem.

LÄS MER
Vad det kostar att inte ha koll på sina leasingavtal - Leasify
Vad det kostar att inte ha koll på sina leasingavtal – Leasify

Bristande kontroll över leasingavtal kan resultera i allvarliga ekonomiska konsekvenser

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.