Så agerar du när du upptäcker fel i leasing-redovisningen 

Richard Nilsson, grundare av Leasify, menar att det är vanligt att nya kunder till företaget upptäcker fel och brister i tidigare års redovisningar när de ansluter till tjänsten. Här berättar han hur du bör agera när siffrorna inte stämmer.   

Med Leasifys webbaserade SaaS-tjänst är det enklare än någonsin att få en överblick över dina leasingavtal. Förutom att tjänsten automatiskt hjälper dig att hålla koll på avtalens längd, ser den också till att effektivisera IFRS 16- och K3-rapporteringen vid redovisning, vilket gör att du sparar både tid och pengar.  

Richard Nilsson vet hur komplicerad redovisning av leasingavtal är för många företag.  

– Jag grundade Leasify efter att ha arbetat en lång tid inom leasing-branschen. Genom min dagliga kontakt med företag fick jag insikt i hur komplex redovisningen av hyresavtal är, och att det fanns ett stort behov av att göra processen enklare. Sedan 2019 då IFRS 16 implementerades måste dessutom all leasing tas upp på balansräkningen vilket har gjort att efterfrågan på vår tjänst har ökat rejält.  

Vanliga kalkylblad ställer till det 

För att redovisa leasingavtal använder många företag kalkylblad när de gör sina beräkningar. Men det leder ofta till att fel uppstår. När omständigheterna kring avtalen förändras, som till exempel ett nytt index, är det inte alltid enkelt att förstå hur beräkningarna ska korrigeras.   

– Många företag kommer till oss för att de börjat förlora kontrollen över sina leasingavtal, i synnerhet på grund av alla förändringar som skett. Ett av de vanligaste problemen med till exempel kalkylblad är att ekvationerna blir stora och svåröverskådliga, varpå fel lätt letar sig in i dem. Men det kan också vara så att personen som har skött redovisningen på företaget slutar, och så står man där med ett kalkylblad som ingen förstår. 

Okända fel i redovisningen 

En annan kategori av företag som ansluter sig till Leasify gör det för att få en bättre överblick över sina leasingavtal, men i tron att de har redovisat allt rätt tidigare. En del får sig då en rejäl överraskning när de blir varse om okända fel i beräkningarna. Komplexiteten i redovisning av leasingavtal kan ha bidragit till att de har missat en viktig aspekt, eller så har de räknat fel utan att veta om det. 

Vad ska man göra om man upptäcker fel i redovisningen?  

– Då hjälper vi gärna till. För det första handlar det om att identifiera vad felet beror på. Sedan försöker vi så långt som möjligt korrigera felet på det nya året. Kort och gott hjälper vi kunden att göra en brygga, för att få en så smidig övergång som möjligt. Eftersom det är ett leasingavtal, som över tid alltid avslutas med noll i resultatpåverkan, går det alltid att korrigera, säger Richard Nilsson. 

Han tillägger:  

– Vi hjälper också gärna till med hantering av rabatter och andra tillfälliga justeringar på hyran som också är en post som vi av erfarenhet vet lätt redovisas felaktigt. 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Indexeringens betydelse i fastighetsavtal

I en tid där ekonomiska förutsättningar ständigt förändras blir förståelsen av indexering i fastighetsavtal allt viktigare. I den här artikeln kommer vi att belysa viktiga aspekterna av indexering och dess påverkan på leasingavtal.

LÄS MER
ifrs 16

Hur bör rabatter i leasingavtal hanteras? 

Utforska de komplexa aspekterna av leasingavtal och deras rabattstrukturer. Denna genomgång erbjuder värdefulla insikter och praktiska råd, anpassade för alla, från erfarna redovisningsexperter till nybörjare i ämnet.

LÄS MER
ifrs 16

Upptäck fallgroparna i tid!

Är årsbokslutet en källa till osäkerhet och stress? Är det oro för revisorns eventuella påpekanden om fel och brister som håller dig vaken om nätterna? Det är faktiskt inte ovanligt att känna så, men det finns strategier som kan hjälpa till att göra processen smidigare. I den här artikel delar Richard Nilsson, grundare av Leasify och expert inom IFRS 16-redovisningen, med sig av sin kunskap genom att identifiera två vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem.

LÄS MER
Så agerar du när du upptäcker fel i leasing-redovisningen
Så agerar du när du upptäcker fel i leasing-redovisningen

Så agerar du när du upptäcker fel i leasing-redovisningen 

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.