Varningstecken 1: Stor skillnad mellan tillgångar och skulder
Har ni en stor skillnad mellan tillgångar och skulder? Då är det bra att vara uppmärksam. En betydande skillnad kan vara en indikation på att er redovisningsmodell gör fel, att den räknar på en annan avskrivningstid än leasingperioden. För att exemplifiera, ett företag har ett lokalavtal, och lokalen bokförs som en tillgång värd 1 000 000. Över tiden minskar detta värde till 400 000, men skulden för avtalet är fortfarande 600 000. Denna skillnad på 200 000 visar att tillgångens värde i bokföringen kan behöva justeras för att stämma överens med den verkliga ekonomiska situationen.
När ni uppmärksammar stora skillnader mellan tillgångar och skulder i bokföringen kan det vara en indikation på att er redovisningsmetod behöver ses över. Det är även fördelaktigt att granska vilka verktyg som används för att hantera redovisningen. Föreställ er ett scenario där ett företag hanterar 300 leasingavtal, var och en med 25 olika beräkningsvärden. Att administrera och uppdatera all den informationen över en längre period, såsom 60 månader, kan bli komplicerat i ett Excel-kalkylark.
En nackdel med en för enkel modell i Excel är att den kanske inte alltid hanterar alla aspekter av IFRS 16 såsom modifieringar av leasingavtal. Detta blir särskilt påtagligt i arbetsuppgifter som innefattar att spåra och analysera förändringar i tillgångar och skulder över tid. En lösning på denna utmaning är att investera i Leasifys IFRS 16 SaaS-lösning, som är designad för att effektivt hantera och automatisera redovisningen av större volymer av leasingavtal, vilket sparar tid och minskar risken för fel. Vill du veta mer om Leasifys SaaS-löning? Läs mer här: https://leasify.se/
Varningstecken 2: väldigt små tillgångar och skulder
Att ha ovanligt små tillgångar och skulder i bokföringen kan också vara ett varningstecken. Det kan nämligen signalera att det är dags att uppdatera värderingen av avtalen för att säkerställa att de återspeglar den aktuella situationen.
För att exemplifiera kan vi betrakta ett lokalavtal. Det är bra att med jämna mellanrum ställa frågan: ”Hur lång tid planerar vi att fortsätta använda lokalen?”. Genom att regelbundet ställa kontrollfrågor och göra omvärderingar kan ni undvika risken att era bokförda tillgångsvärden blir för låga. Ett vanligt misstag är att glömma att göra bedömningar och omvärderingar av avtal. Vilket kan resultera i att en bedömning sker först när avtalet löpt ut. Detta kan bidra till att tillgången är fullt amorterad och visas i bokföringen med ett värde på noll, vilket kan vara missvisande om tillgången fortfarande har ett faktiskt värde eller används av företaget.
Med dessa insikter i åtanke kan ni göra er redo för årsbokslutet på ett mer effektivt sätt. För att ytterligare fördjupa er förståelse och hålla er uppdaterade, bör ni följa Richard Nilsson på LinkedIn. Hans expertområde inom IFRS 16-redovisning erbjuder värdefulla insikter som kan gynna er och ert företag i det dagliga arbetet.
Korrekt och enkel redovisning av leasingavtal med Leasify
Leasify har mångårig expertis inom leasingbranschen och hjälper företag att snabbt och enkelt redovisa enligt IFRS 16 och K3, vilket ger full kontroll över leasingavtalen. Med hjälp av Leasify kan du:
- Skapa korrekta rapporter för IFRS 16 och K3 som lever upp till regelverk och revisorns krav.
- Ger full kontroll över bland annat avtalstider, kostnader och räntor genom att samla alla avtal på ett ställe.
Om ni önskar mer information eller vill boka en tid för rådgivning gällande era leasingavtal, är vårt team på Leasify här för att stödja er. Ni kan enkelt boka en konsultation med oss genom att besöka https://leasify.se/boka.