Köp inte argument som ”låter” bra

Få en kostnadsfri analys av era avtal

Vad många inte vet är att hyra är en form av leasing. Att hyra ett leasingobjekt innebär en fast månadskostnad under en avtalstid. Om en produkt säljs som en tjänst på hyresavtal, kan uppgifter om inköpspris, restvärde och ränta undvikas och själva månadskostnaden hamnar istället i fokus. I många fall bidrar detta till alldeles för höga kostnader.    

Det finns olika varianter av leasing och den enda skillnaden är egentligen vad som händer vid avtalstidens slut och hur stort restvärdet är. Ju högre restvärde, desto lägre månadskostnad, eftersom avskrivningstakten då blir mindre. Månadskostnaden är en faktor av avtalslängd, avskrivning och ränta där ränte-delen är den som påverkar minst. 

Tre bra hållpunkter att ha i åtanke innan ni ingår i ett avtal: 

  1. Kontrollera alltid objektpriset! 

Erbjuds företaget en hyra av leverantören bör alltid priset på objektet kontrolleras! 

  1. Restvärdespositionen ska alltid beaktas! 

Vid operationell leasing/hyra ger högre restvärdesposition en lägre månadskostnad. Läs mer nedan om var operationell leasing är. 

  1. Ta reda på vad som gäller vid avtalets slut! 

Det bör göras oavsett om ni vill lämna tillbaka objektet eller behålla det. Stora kostnader kan tillkomma vid hyra och operationell leasing. 

Vad är skillnaden mellan finansiell och operationell leasing? 

Finansiell leasing är den form man vanligen tänker på när man säger leasing och den kan liknas vid ett avbetalningsköp med ett bestämt restvärde vid avtalstidens slut. 

Här är det företaget som är ansvarig för att anvisa en köpare av objektet för avtalat restvärde. Detta är vanligen företaget själv, finansiell leasing passar därför bäst för objekt som antingen kommer ha ett fortsatt värde för företaget efter avtalstiden, eller för objekt där företaget anser sig kunna sälja utrustningen för ett högre pris än restvärdespositionen.  

Vid operationell leasing ”garanteras” restvärdet av finansbolaget, leverantören eller tredje part, och upplägget handlar om att hyra en funktion under en begränsad tid. Månadskostnaden är generellt sett lägre än i andra finansieringsformer. Operationell leasing är en väldigt bra form av finansiering om man vill ha ett smidigt användande med låg administration under en begränsad tid. 

Denna form av leasing blir mer och mer vanlig när det gäller exempelvis bilar. 

Vad är då ”HYRA”? 

Det är en form av leasing där leverantören sålt utrustningen till ett finansbolag och sedan kan köpa tillbaka den för en symbolisk summa vid avtalstidens slut.  

Produkterna säljs in som tjänster där månadskostnaden och avtalslängden redovisas men inte något annat. Detta har skapat en marknad där kunder ofta betalar betydligt mer än de borde eftersom månadskostnaden kan låta rimlig. Men vad många skulle hålla med om är att exempelvis betala 4.995 kr per månad i 36 månader för något som borde kosta hälften är slöseri av resurser. 

Utöver, den ofta bristfälliga, redovisningen av objektens pris, är lösen av avtal innan avtalstidens slut den enskilt största anledningen till att de flesta företag betalar för mycket. Genom att baka in skulden företaget har i det gamla avtalet och lägga upp ett nytt avtal kommer man per automatik betala för mycket under flera år framöver. Detta gäller oavsett om månadskostnaden i det nya avtalet är lägre än i det gamla. Men visst låter argumenten bra: 

  • ”Ni kan sänka er månadskostnad och ändå få nya objekt som är bättre anpassade för er verksamhet” 
  • ”Vi löser ert befintliga avtal” 
  • ”Skriv på nu – erbjudandet gäller bara till och med…” 

Vill du veta mer om just era avtal? Kontakta Leasify för kostnadsfri analys! 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

Så får du en smidig övergång till IFRS
ifrs 16

Så får du en smidig övergång till IFRS 

Att byta från K3 till den globala redovisningsstandarden IFRS är en omfattande process och risken för misstag är stor. Här tipsar redovisningsspecialisten Marie Lind om hur du undviker de vanligaste fallgroparna.  

LÄS MER

Fem frågor och svar om Leasifys SaaS-tjänst

Vilken typ av avtal kan man lägga in i Leasifys system? Och hanterar systemet indexeringar i avtalen? Här svarar Anton Leinonen, som har mångårig erfarenhet av att jobba med Leasifys kunder, på de fem vanligaste frågorna han brukar få som Key Account Manager.

LÄS MER

Köp inte argument som ”låter” bra

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.