Köp inte argument som ”låter” bra

Få en kostnadsfri analys av era avtal

Vad många inte vet är att hyra är en form av leasing. Att hyra ett leasingobjekt innebär en fast månadskostnad under en avtalstid. Om en produkt säljs som en tjänst på hyresavtal, kan uppgifter om inköpspris, restvärde och ränta undvikas och själva månadskostnaden hamnar istället i fokus. I många fall bidrar detta till alldeles för höga kostnader.    

Det finns olika varianter av leasing och den enda skillnaden är egentligen vad som händer vid avtalstidens slut och hur stort restvärdet är. Ju högre restvärde, desto lägre månadskostnad, eftersom avskrivningstakten då blir mindre. Månadskostnaden är en faktor av avtalslängd, avskrivning och ränta där ränte-delen är den som påverkar minst. 

Tre bra hållpunkter att ha i åtanke innan ni ingår i ett avtal: 

  1. Kontrollera alltid objektpriset! 

Erbjuds företaget en hyra av leverantören bör alltid priset på objektet kontrolleras! 

  1. Restvärdespositionen ska alltid beaktas! 

Vid operationell leasing/hyra ger högre restvärdesposition en lägre månadskostnad. Läs mer nedan om var operationell leasing är. 

  1. Ta reda på vad som gäller vid avtalets slut! 

Det bör göras oavsett om ni vill lämna tillbaka objektet eller behålla det. Stora kostnader kan tillkomma vid hyra och operationell leasing. 

Vad är skillnaden mellan finansiell och operationell leasing? 

Finansiell leasing är den form man vanligen tänker på när man säger leasing och den kan liknas vid ett avbetalningsköp med ett bestämt restvärde vid avtalstidens slut. 

Här är det företaget som är ansvarig för att anvisa en köpare av objektet för avtalat restvärde. Detta är vanligen företaget själv, finansiell leasing passar därför bäst för objekt som antingen kommer ha ett fortsatt värde för företaget efter avtalstiden, eller för objekt där företaget anser sig kunna sälja utrustningen för ett högre pris än restvärdespositionen.  

Vid operationell leasing ”garanteras” restvärdet av finansbolaget, leverantören eller tredje part, och upplägget handlar om att hyra en funktion under en begränsad tid. Månadskostnaden är generellt sett lägre än i andra finansieringsformer. Operationell leasing är en väldigt bra form av finansiering om man vill ha ett smidigt användande med låg administration under en begränsad tid. 

Denna form av leasing blir mer och mer vanlig när det gäller exempelvis bilar. 

Vad är då ”HYRA”? 

Det är en form av leasing där leverantören sålt utrustningen till ett finansbolag och sedan kan köpa tillbaka den för en symbolisk summa vid avtalstidens slut.  

Produkterna säljs in som tjänster där månadskostnaden och avtalslängden redovisas men inte något annat. Detta har skapat en marknad där kunder ofta betalar betydligt mer än de borde eftersom månadskostnaden kan låta rimlig. Men vad många skulle hålla med om är att exempelvis betala 4.995 kr per månad i 36 månader för något som borde kosta hälften är slöseri av resurser. 

Utöver, den ofta bristfälliga, redovisningen av objektens pris, är lösen av avtal innan avtalstidens slut den enskilt största anledningen till att de flesta företag betalar för mycket. Genom att baka in skulden företaget har i det gamla avtalet och lägga upp ett nytt avtal kommer man per automatik betala för mycket under flera år framöver. Detta gäller oavsett om månadskostnaden i det nya avtalet är lägre än i det gamla. Men visst låter argumenten bra: 

  • ”Ni kan sänka er månadskostnad och ändå få nya objekt som är bättre anpassade för er verksamhet” 
  • ”Vi löser ert befintliga avtal” 
  • ”Skriv på nu – erbjudandet gäller bara till och med…” 

Vill du veta mer om just era avtal? Kontakta Leasify för kostnadsfri analys! 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Indexeringens betydelse i fastighetsavtal

I en tid där ekonomiska förutsättningar ständigt förändras blir förståelsen av indexering i fastighetsavtal allt viktigare. I den här artikeln kommer vi att belysa viktiga aspekterna av indexering och dess påverkan på leasingavtal.

LÄS MER
ifrs 16

Hur bör rabatter i leasingavtal hanteras? 

Utforska de komplexa aspekterna av leasingavtal och deras rabattstrukturer. Denna genomgång erbjuder värdefulla insikter och praktiska råd, anpassade för alla, från erfarna redovisningsexperter till nybörjare i ämnet.

LÄS MER
ifrs 16

Upptäck fallgroparna i tid!

Är årsbokslutet en källa till osäkerhet och stress? Är det oro för revisorns eventuella påpekanden om fel och brister som håller dig vaken om nätterna? Det är faktiskt inte ovanligt att känna så, men det finns strategier som kan hjälpa till att göra processen smidigare. I den här artikel delar Richard Nilsson, grundare av Leasify och expert inom IFRS 16-redovisningen, med sig av sin kunskap genom att identifiera två vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem.

LÄS MER

Köp inte argument som ”låter” bra

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.