Tips! Omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Tänk på det här om du behöver omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Efter kontroll av lönekostnader, hyreskostnader och de eventuella stödåtgärder man kan ta del av kan det vara sunt att se över sina leasing och hyresavtal.

Ofta finns avtal på kopiatorer, bilar, IT och diverse utrustning och tjänster där en tillfällig sänkning eller anstånd med betalningar vore en välkommen lättnad för likviditeten.

Tyvärr är omläggning av avtal något av en specialitet i många branscher som oftast finansierar sina avtal via leasing eller ”hyra” som det oftast benämns för diverse maskiner och utrustning. Detta är ofta ett sätt att addera mer försäljning/marginal och därefter fördela ut skulden över en längre tid. Det är därför viktigt att det avtal som eventuellt skall läggas om först analyseras så ni inte ökar skulden, oavsett om det innebär en lägre månadskostnad.

Att tänka på nedan.

  1. Har ni leasingavtal bör ni kontrollera möjligheten till förlängning där den nya perioden utgår från befintlig skuld och samma ränta.
  1. Har ni operationell leasing på exempelvis bilar bör ni kontrollera att restvärdet som finansbolaget garanterar är satt till en rimlig nivå – är det för lågt innebär det att ni amorterar ner skulden orimligt mycket vilket endast gagnar finansbolaget när bilen skall säljas.
  1. Hyr ni utrustning såsom kopiatorer, kaffemaskiner eller annan utrustning bör ni känna till att hyran till största del avser amortering på den skuld ni har till finansbolaget. Hyran är endast är en faktor av det belopp leverantören säljer utrustningen till finansbolaget för och den avtalslängd ni tecknat.

Här blir det extra viktigt att veta vad skulden är i dagsläget så ni kan göra en rimlighetsbedömning om den nya hyran och avtalslängden är relevant.

OBS – var observant, här kommer många opportunister passa på att tjäna pengar på din bekostnad

Känns ovan stökigt att få grepp på ?

Kontakta oss på Leasify så kan vi hjälpa er igenom hela processen.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Indexeringens betydelse i fastighetsavtal

I en tid där ekonomiska förutsättningar ständigt förändras blir förståelsen av indexering i fastighetsavtal allt viktigare. I den här artikeln kommer vi att belysa viktiga aspekterna av indexering och dess påverkan på leasingavtal.

LÄS MER
ifrs 16

Hur bör rabatter i leasingavtal hanteras? 

Utforska de komplexa aspekterna av leasingavtal och deras rabattstrukturer. Denna genomgång erbjuder värdefulla insikter och praktiska råd, anpassade för alla, från erfarna redovisningsexperter till nybörjare i ämnet.

LÄS MER
ifrs 16

Upptäck fallgroparna i tid!

Är årsbokslutet en källa till osäkerhet och stress? Är det oro för revisorns eventuella påpekanden om fel och brister som håller dig vaken om nätterna? Det är faktiskt inte ovanligt att känna så, men det finns strategier som kan hjälpa till att göra processen smidigare. I den här artikel delar Richard Nilsson, grundare av Leasify och expert inom IFRS 16-redovisningen, med sig av sin kunskap genom att identifiera två vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem.

LÄS MER

Tips! Omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.