Tips! Omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Tänk på det här om du behöver omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Efter kontroll av lönekostnader, hyreskostnader och de eventuella stödåtgärder man kan ta del av kan det vara sunt att se över sina leasing och hyresavtal.

Ofta finns avtal på kopiatorer, bilar, IT och diverse utrustning och tjänster där en tillfällig sänkning eller anstånd med betalningar vore en välkommen lättnad för likviditeten.

Tyvärr är omläggning av avtal något av en specialitet i många branscher som oftast finansierar sina avtal via leasing eller ”hyra” som det oftast benämns för diverse maskiner och utrustning. Detta är ofta ett sätt att addera mer försäljning/marginal och därefter fördela ut skulden över en längre tid. Det är därför viktigt att det avtal som eventuellt skall läggas om först analyseras så ni inte ökar skulden, oavsett om det innebär en lägre månadskostnad.

Att tänka på nedan.

  1. Har ni leasingavtal bör ni kontrollera möjligheten till förlängning där den nya perioden utgår från befintlig skuld och samma ränta.
  1. Har ni operationell leasing på exempelvis bilar bör ni kontrollera att restvärdet som finansbolaget garanterar är satt till en rimlig nivå – är det för lågt innebär det att ni amorterar ner skulden orimligt mycket vilket endast gagnar finansbolaget när bilen skall säljas.
  1. Hyr ni utrustning såsom kopiatorer, kaffemaskiner eller annan utrustning bör ni känna till att hyran till största del avser amortering på den skuld ni har till finansbolaget. Hyran är endast är en faktor av det belopp leverantören säljer utrustningen till finansbolaget för och den avtalslängd ni tecknat.

Här blir det extra viktigt att veta vad skulden är i dagsläget så ni kan göra en rimlighetsbedömning om den nya hyran och avtalslängden är relevant.

OBS – var observant, här kommer många opportunister passa på att tjäna pengar på din bekostnad

Känns ovan stökigt att få grepp på ?

Kontakta oss på Leasify så kan vi hjälpa er igenom hela processen.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler artiklar:

ifrs 16

Din partner för att hantera IFRS 16

IFRS 16 är en internationell redovisningsstandard som förbättrar transparens och jämförbarhet kring leasingavtal i företags finansiella rapporter. Leasify hjälper koncernbolag att implementera IFRS 16 effektivt genom att erbjuda expertis, anpassade system och verktyg, samt kontinuerlig support och utbildning. Med Leasify kan koncernbolag säkerställa att de uppfyller standardens krav och stärker förtroendet hos investerare och intressenter.

LÄS MER
Så maximerar du användningen av Leasify – modulerna som gör ditt arbete enklare
ifrs 16

Så maximerar du användningen av Leasify – modulerna som gör ditt arbete enklare

Leasify hjälper er att få ordning på IFRS 16- och K3-rapporterna – och
förbättrar era leasingavtal. För att tjänsten ska vara enkel och lätthanterlig
uppgraderar vi den löpande med stora som små förbättringar som alla
användare får ta del av kostnadsfritt. Men för de som vill går det även att
utöka funktionaliteten i applikationen ytterligare. Här listar vi tre
tilläggsmoduler som kan adderas vid behov.

LÄS MER

Tips! Omförhandla leasingavtal till följd av krisen i ekonomin!

Vill du veta mer om Leasify eller boka tid för en personlig genomgång? Kontakta oss idag. 

By continuing to use Leasify.se or clicking "Accept", you accept that Leasify collects cookie data from your device to improve the experience for you as a user and from an analysis perspective. If you want to know more, read Leasify's privacy policy.